FOLYAMATFEJLESZTÉS

Először fontos lenne megválaszolnia néhány kérdést:
Mindig minden megfelelő mennyiségben, megfelelő minőségben és megfelelő időben rendelkezésre áll?
Ha ez nem így van, van lehetőség arra, hogy a hiányosságokat időben pótolják plusz ráfordítások nélkül? Tisztában van azzal, hogy a nem várt „kitérők” milyen költséggel járnak?
Van türelme, energiája és ideje arra, hogy a vállalat munkatársainak mindennapos konfliktusait meghallgassa és megoldja? Egyetért azzal, hogy ezek döntő többsége a vállalat nem szabályozott folyamatai miatt alakulnak ki?
Mennyire biztos abban, hogy az a tevékenység, amit nap mint nap végez valóban értékteremtő-e? Lehetséges, hogy sokszor csak az akták megtöltése lesz az eredmény?

A keresés, az adatok pótlása, a munkafolyamatok kényszerű szüneteltetése, a hiányzó alapanyagok beszerzése, az elnyúló és hatékonyság nélküli meetingek kivétel nélkül kimerítik a vállalat erőforrásait. Ez mind pazarlás és az így elvesztegetett erőforrások más munkafolyamatokból kerülnek elvonásra, ahol szintén hiány, illetve többletmunka lép majd fel.

A vállalat folyamatainak fenntartása érdekében a hirtelen hozott döntések hosszútávon káoszt és anyagi nehézségeket okoznak.

A munkavállaló minden órában szenved az értelmetlen, kezelhetetlen és felesleges időt felemésztő munkafolyamatoktól. Munkavégzése koordinálatlan, kapkodó, stresszes és pazarló lesz.

Az így keletkezett többletköltséget a vevő kifizeti Önnek? Amikor elkészíti az árajánlatot a megrendelő számára, ezekkel a hirtelen jött többletköltségekkel nem tud számolni, ha mégis, alulmarad az árversenyben.

Már ez a néhány sor is jó példát mutat arra, hogy egy működőképes rendszer kiépítésével mennyi időt spórolhatunk meg. A pazarlások kiküszöbölésével a felszabadult erőforrások más folyamatoknál hasznot termelhetnek.

Megfelelő időzítéssel, kiegyensúlyozással vagy a folyamatok jellemzőinek mérhetővé tételével jelentős mértékű változtatásokat lehet eszközölni.

Ha szeretné hatékonyan menedzselni vállalatát, akkor segítségünkkel sokkal többet lesz képes kihozni a rendelkező erőforrásokból, ami anyagi biztonságot teremt Önnek és környezetének.

A már jól bevált LEAN módszerek és eszközök segítségével tesszük még hatékonyabbá a fejlesztéseinket.

A LEAN módszer
A folyamatfejlesztés tradicionális hozzáállása csakis a hatékonyságra fókuszál, ám a lean vállalatirányítási rendszer ezen túl azt szorgalmazza, hogy az értéket nem teremtő lépésektől meg kell szabadulni, vagy legalábbis a lehető leginkább háttérbe kell azokat szorítani. A lean vállalatszervezési rendszer alapja, hogy értéknek azt tekinti, amiért a vásárló fizet. Amiért a vevő nem fizet az veszteségnek számít. A veszteséget termelő folyamatokat pedig meg kell szüntetni vagy a lehető legjobban visszaszorítani.
Forrás: Jeffrey K. Liker: A TOYOTA-Módszer

Garantálni tudjuk, hogy érteni fogja minden egyes javaslatunkat. Az általunk kiépített rendszer megismeréséhez és működtetéséhez nincs szüksége semmilyen folyamatfejlesztési jártassághoz. Ha rendelkezik tapasztalattal hasonló téren, az csak megerősíteni fogja elképzeléseink helytállóságában.

Keress a Monstrator Consultingot bizalommal!